Culross – Outlander-fanin unelmakohde


Mun missio vaihdon aikana oli vierailla niin monessa Outlanderin kuvauslokaatiossa kuin vain mahdollista. Suurimmaksi haasteeksi osoittautui autottomuus, sillä monet paikoista ovat sen verran syrjässä, etteivät julkiset kulkuvälineet olleet se paras vaihtoehto. Mukava yllätys oli siis löytää paikka, jossa pystyi viettämään päivän ja näkemään useita eri kuvauskohteita kerralla.

Culrossia on käytetty Outlander-sarjan kuvauksissa useaan otteeseen kahdessa ensimmäisessä kaudessa ja nyt viimeisimmässä neljännessä kaudessa myös. Ja vaikka et olisikaan Outlander-fani, niin nämä paikat kannattaa silti tsekata. Esittelen tässä postauksessa tarkemmin neljä kohdetta, jotka vilahtavat tv-sarjassa. Kirjoittelin aiemmin myös yleisen esittelyn Culrossista, mikä kannattaa myös vilkaista mikäli kiinnostus kylää kohtaan herää, mutta siirrytään seuraavaksi kuitenkin itse kuvauskohteisiin.

1. West Kirk


West Kirk, vai pitäisikö sanoa Black Kirk, on tuttu sarjan ykköskaudelta. Erittäin kiehtova paikka muutenkin, sillä hautakivet vievät satojen vuosien taakse. Iso plussa siitä, että hyvin suurella todennäköisyydellä saa rauhassa tutkistella paikkoja niin, ettei koko alueella ole muita. Huonolla tuurilla turistiryhmä saattaa eksyä samaan aikaan paikalle iltapäivästä.

Polku West Kirkiin lähtee ilmaisen pysäköintialueen kieppeiltä, ja reitille ohjeistaa myös pieni kyltti tien varressa. Sateisen sään jälkeen tämä reitti voi olla todella mutainen, joten vedenpitävät kengät ovat tällöin suotavat, mutta muuten pärjää kyllä ihan lenkkareilla. Reitti kulkee peltojen välissä ja maalaistyyliset maisemat ovat ihastuttavia.

Sellaisen vinkin voisin antaa, ettei takaisin tarvitse mennä samaa reittiä, vaan päiväkävelylle voi näppärästi yhdistää Culross Abbeyn. Polku kulkee pellon laidassa ja itselle ainakin heräsi epäilys, että viekö se minnekään, mutta rohkeasti, kun vain jatkaa matkaa eteenpäin, niin pääsee tielle, josta sitten suunta alamäkeen.

2. Mercat Cross


Tätä aukiota on käytetty useissa Outlanderin kohtauksissa ensimmäisessa kaudessa. En halua spoilata juonenkäänteitä sellaisille, jotka ovat vaikka aloittamassa vasta katsomaan sarjaa, mutta yleisesti ottaen se esittää Cranesmuirin keskustaa ja esiintyy sarjassa monta kertaa.

Vähän meinaa harmittaa, kun jokaisella kerralla, kun olen käynyt täällä, niin aina edustalla on ollut autot parkkeerattuina. Ilman niitä tuntuisi tosissaan, että on hypännyt ajassa taaksepäin. Tässä kohti on hyvä mainita, että Skotlannissa törmää vähän joka paikassa yksisarvispatsaisiin, eikä tämäkään ole poikkeus. Siellä se yksisarvinen huipulla ihmettelee maailman menoa.

3. "Geillisin talo"


Aivan Mercat Crossin vieressä on talo, jonka tarkkaavaisimmat Outlander-fanit tunnistavat Geillisin taloksi. Väri saattaa hämätä, sillä sarjassa talot ovat tummanharmaan sävyisiä. Sekä Mercat Cross että talo ovat siis kirjaimellisesti toistensa vieressä ja päätä vain kääntämällä näkee molemmat.

Kieltämättä alkoi hieman mietityttää, että mitäköhän talon mahdolliset asukkaat tykkäävät, kun sarjan innokkoimmat seuraajat ottavat kuvia talon edustalla.

4. Culross Palace



Culross Palacessa on kuvattu useita eri kohtauksia ja erityisesti sisätiloja on hyödynnetty kuvauksissa. Rakennuksen takaa löytyvä puutarha on toiminut Castle Leochin yrttipuutarhana Clairelle. Harmi kyllä sisällä oli valokuvauskielto, eikä puutarhakaan ollut täydessä loistossaan enää syksyllä.

Sisäänpääsy maksaa päälle 10 puntaa, mikä oli omasta mielestäni melko kallis ottaen huomioon vastineen rahalle. Toisaalta Outlander-fanit on huomioitu huoneiden esittelyteksteissä, sillä niistä löytyi maininta, että millä kaudella ja missä kohtauksissa kyseistä tilaa oli aina käytetty.

Ylipäätänsä Culrossin historiallisia katuja on käytetty Outlanderin kuvauksissa, joten jos haluat samalla reissulla saada ruksitettua must see -listalta monta kohdetta kerralla pois, niin suosittelen tätä paikkaa. Neljännen kauden Laoghairesin koti löytyy myös Mercat Crossin läheisyydestä, joten sitä ei kannata myöskään jättää välistä.

Ei kommentteja