Päiväretkikohteita Glasgowista

Glasgow on itsessäänkin mukava kaupunki kierrellä, mutta toisinaan sitä kaipaa kaupungin vilskeestä jonnekin toisaalle. Varsinkin, jos Glasgowin nähtävyydet alkavat olla jo koluttu, niin päiväretki jossain lähistöllä saattaa olla mukava uusi elämys reissulla.

Tässä postauksessa esittelen viisi päiväretkikohdetta, jotka ovat näppärästi saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä Glasgowista käsin. Toki näissä voisi viihtyä pidempäänkin, mutta paljon näistä saa irti myös päivässä, kun nappaa aamulla junan ja illalla sitten takaisin muutamaa kokemusta rikkaampana.

1. Stirling – Vuorten ympäröimä kaupunki


Stirling on yksi mun lempparikaupungeista Skotlannissa. Junalla perille hurauttaa noin puolessa tunnissa, mikä tekee siitä ihanteellisen päiväretkikohteen Glasgowista käsin. Paikka on vieläpä suhteellisen pieni, joten keskustan kiertely onnistuu hyvin kävellen. Kaupunkia ympäröivät vuorimaisemat kruunaavat kokonaisuuden.

Stirlingissä on kaksi päänähtävyyttä, jotka ovat erityisesti turistien suosiossa: Stirling Castle ja The National Wallace Monument. Sanoisin kuitenkin, että päiväretkikohteeksi kannattaa valita näistä joko tai, koska muuten päivä saattaa mennä kiirehtiessä nähtävyydestä toiseen, eikä loppujen lopuksi kummastakaan kerkeä nautiskella kunnolla.

2. Largs – Leppoisaa tunnelmaa


Largs on merenranta kaupunki länsirannikolla ja parhaimmillaan erityisesti silloin, kun ilma alkaa jo lämmetä. Glasgowista matkaa junalla on noin tunti, eikä junaakaan tarvitse parhaimmassa tapauksessa vaihtaa kertaakaan.

Paikalliset osasivat kertoa, että Largs on suosittu paikka jäädä eläkkeelle, joten bileiden toivossa ei ehkä kannata lähteä liikkeelle. Tai ehkä se osaa yllättää, en osaa sanoa. Kuitenkin omasta mielestäni Largsin parasta antia on kävellä rannan tuntumassa, herkutella Nardini'ssa ja toivoa hyvää säätä.

3. Balloch – Ensikosketus Loch Lomondiin


Loch Lomondissa on omat haasteensa nähdä se kunnolla ilman autoa, mutta Ballochissa saa ensikosketuksen kansallispuiston upeisiin maisemiin vain noin 50 minuutin junamatkan päässä Glasgowista. Helposti pääsee siis näkemään skotlannin tarjoamien upeiden maisemien kirjoa.

Ballochissa et tosin pääse nauttimaan maisemista yksin, sillä alueella on paljon turisteja. Tämä toki riippuu siitä, että onko sesonkiaika parhaillaan käynnissä. Toisaalta alueella on paljon aktiviteetteja ja nähtävää, mutta sellaista erämaatunnelmaa ei ole luvassa. Kokeile vaikka puissa seikkailua, lintubongailua, suuntaa risteilylle tai vietä piknikkiä puistoalueella.

4. Ayr – Kaupunki meren rannalla


Olen ehkä hieman puolueellinen, kun nostan Ayrin tähän listaukseen, koska asuin siellä koko vaihtoni ajan, mutta mielestäni kaupungilla on omat mielenkiintoiset kohteensa, jotka kannattaa käydä katsomassa. Matkaa Glasgowista Ayriin on noin tunti riippuen siitä, ottaako junan joka pysähtyy jokaisella pysäkillä vai ei.

Kaupunki ei nyt itsessään ole mitenkään spektaakkelimainen, mutta sen sijaan Ayrin ranta on melko tunnettu kohde. Kiva lisä on horisontissa näkyvä Isle of Arran silloin, kun sää on hyvä.

5. Chatelherault – Lenkkeilyä metsämaisemissa


Rauhallinen kävelylenkki metsäisissä maisemissa on taattu Chatelheraultin puistossa. Nimestä voisi äkkiä erehtyä, että nyt ollaan Ranskassa, mutta Skotlannissa sitä ollaan. Matkaa Glasgowista junalla on noin 40 minuuttia ilman vaihtoja. Varsinaisia vuorimaisemia paikka ei tarjoa, mutta vanha metsä on silti hieno kohde katseltavaksi.

Chatelherault sopii mielestäni parhaiten sellaiselle henkilölle, joka kaipaa kaupunkin hetkisyydestä metsään rauhoittumaan. Lisäksi alueella Cadzow Castlen linnanrauniot, mutten kyseisen nähtävyyden takia lähtisi kovin innostumaan, sillä paljoa se ei tarjoa nähtävää. Alue on aidattu ja kasvillisuus on vallannut raunioita sen verran, että kävelin paikan ohi ennen kuin hoksasin, että oho tuollahan on joskus ollut linna.

Glasgowista käsin on helppo reissata ympäri Skotlantia julkisten kulkuvälineiden turvin. Toivottavasti tästä postauksesta sait uutta inspiraatiota reissaamiseen tässä kilttien ja viskien luvatussa maassa.

Ei kommentteja