Seljavallalaug – Ilmainen kuuma lähde Islannissa

Seljavallalaug - kuuma lähde - islanti

Islanti on tunnettu sen kuumista lähteistä ja saaren eteläosassa sijaitseva Seljavallalaug oli yksi mun must see -kohteista meidän reissulla. Kaikki ne upeat kuvat, jotka olin nähnyt netin syövereissä vuorten ympäröimästä kuumasta lähteestä, olivat vakuuttaneet mut siitä, että tämä on ehdottomasti nähtävä ja koettava road tripin varrella.

Hauska fakta muuten, että Seljavallalaug on yksi vanhimmista ihmisten tekemistä kuumista lähteistä Islannissa. Tässä postauksessa kerron kaiken tarpeellisen siihen, mihin kaikkeen sun olisi hyvä varautua ennen vierailua ja, että onko pulahdus kuumaan lähteeseen niin maagista kuin kuvista saatu ensivaikutelma saattaa antaa olettaa.

Salaisen helmen varjeltu sijainti

Erityisesti netin syövereissä Seljavallalaugia hehkutaan Islannin piilotettuna helmenä, mikä ei omasta mielestäni pidä enää paikkaansa. Toki tälle kyseiselle kuumalle lähteelle ei ryntää linja-auto kaupalla turisteja kerralla, sillä ainakaan toistaiseksi ne hurauttavat paikan ohi läheiselle Skógafoss-vesiputoukselle. Autolla liikenteessä olevilla matkoilijoilla paikka on jo niin hyvin tiedossa, että muitakin uimareita on taatusti päiväsaikaan paikalla. Tai ainakin maisemien ihastelijoita, jos uinti ei houkuttele.

Parkkipaikka on helppo löytää, sillä Google osaa ohjeistaa perille, kun kirjoitat hakuun Seljavallalaug Parking. Tie saattaa olla säästä riippuen huonossa kunnossa, mutta ihan tavallisella autolla pitäisi pärjätä perille saakka.

Ajomatkoja parkkipaikalle:

 • Reykjavik ~2 tuntia
 • Vík ~30 minuuttia
 • Skógafoss ~10 minuuttia

Parkkipaikalta kävely kuumalle lähteelle kestää noin parisen kymmentä minuuttia ja vedenpitävät kengät ovat suositeltavat ainakin keväällä, jolloin ylitettävä joki tulvi vähän joka suuntaan. Käytännössä nilkkapituiset kengät eivät olleet kovinkaan käytännölliset, koska ne kastuivat joka tapauksessa. Toki paras aika lienee vierailla kesäaikaan muutenkin.

Siinä mielessä Seljavallalaugia voisi sanoa salaiseksi, että kävellessä on pieni sellainen epäilys, että kulkeeko varmasti oikeaan suuntaan. Sinnikkäästi, kun vain jatkaa matkaa, niin kuuma lähde paljastuu viimeisillä metreillä, joten tavallaan se on tässä mielessä Islannin piilotettu helmi. Polku on kuitenkin selkeästi tallaantunut, joten parkkipaikalta ei voi periaatteessa lähteä väärään suuntaan.

Seljavallalaug - kuuma lähde - kokemuksia - islanti

Ilmaisen pulahduksen kääntöpuolet

Seljavallalaug on siitä kiva kohde erityisesti budjettimatkoilijoille, ettei vierailu siellä maksa mitään. Ilmaisuus lämmittää lompakkoa, mutta tällä seikalla on selkeät kääntöpuolensa. Käytännössä kukaan ei huolehdi alueen tai veden siisteydestä, joten paikka ei tämän puolesta sovi hienohelmaisilla tai etenkään bakteerikammoisille.
Mun paras vinkki on, että älä mene pukukoppitiloihin, ellei ole aivan pakko. 
Pukukopit ovat aivan järkyttävässä kunnossa, sillä osa vierailijoista jättää sinne roskansa röyhkeästi, eikä niitä ole kukaan siivoamassa. Nurkista löytyi kaikkea mahdollista aina vessapapereista yksinäisiin sukkiin. Lattia on puolestaan täynnä vaeltajien kengissä kantautunutta mutaa ja ties mitä muuta moskaa. Ilmeisesti vapaaehtoiset putsaavat paikan kerran vuodessa kesäisin, mutta yhtälö on melko heikko ottaen huomioon kasvaneen suosion ja roskia jättävät turistit.

Kuten arvata saattaa niin alueella ei ole vessa- tai suihkutiloja. Tämän lisäksi on hyvä huomioida se, ettei vesi ole kovin puhdasta. Kukaan ei valvo paikkaa. Levää on kaikkialla ja kannattaa olla varovainen veteen vievien uimatikkaiden kanssa, koska ne ovat melko limaiset ja liukkaat. Jossain määrin vesi toki vaihtuu virtauksen vuoksi, mutta kun miettii kaikkia niitä vierailijoita, jotka pulahtavat veteen hikisen päivän jälkeen, niin kyllä siinä suihku alkaa kuulostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta.

Alueen sotkuisuus on todella harmillista ottaen huomioon upeat näköalat ja altaan potentiaalin. Ehkä tulevaisuudessa kuumalle lähteelle asetetaan jonkinmoinen maksu kunnossapidon takaamiseksi tai saattaahan maanomistaja laittaa lapun luukulle kokonaan. Toistaiseksi ainakin kannattaa huomioida kohteen ilmaisuuden tuomat kääntöpuolet ja huolehtia ainakin omalta osaltaan, että vie mahdolliset roskat myös pois. Tämän pitäisi tosin olla itsestään selvää.

seljavallalaug_islanti_maisema

Millainen kokemus Seljavallalaug oli?

Mulle jäi hieman ristiriitaiset tunnelmat meidän vierailusta. Sää oli tyypilliseen tapaan melko kehno eli kylmä, tuulinen ja millä hetkellä hyvänsä alkaa taas satamaan vettä, mutta ajateltiin, että pulahdus kuumassa lähteessä tekisi terää ja rentouttaisi mukavasti. Ehkä hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun vain muutama henkilö oli itse altaassa uimassa ja muut turistit keskittyivät ihailemaan maisemia kamerat käsissä.

Ei oltu hoksattu vaihtaa uimapukuja autolla etukäteen, eikä viitsitty alkaa säätämään muiden turistien siinä räpsiessä kuvia vieressä. Pahaa aavistamatta astuttiin sisään pukukoppiin ja heti alettiin kyseenalaistamaan ideaamme uimisesta. Lattia oli täynnä ties mitä ja ensimmäisenä mielessä oli, että minkä taudin tästä jalkapohjaan nyt saa, kun eihän meillä ollut mitään töppösiä matkassa.

Ajateltiin kuitenkin, että kerran täällä vain ollaan, että nyt mennään. Uimapuvut siis päälle ja muutaman kerran tämän toimenpiteen aikana joku avasi oven, koska eihän siinä mitään lukkoja ollut. Ei muuta kuin pyyhkeiden kanssa ulos kylmään ja toivomaan, ettei päädytä kovin monen turistin valokuva-albumiin. Kyllä siinä varmasti muut vierailijat saivat jonkinnäköistä viihdettä tai hyvää kuvamateriaalia, kun hoksattiin, ettei vesi ollutkaan oletuksiemme mukaisesti lämmintä tai edes kovin kutsuvan näköistä. Asiaa ei auttanut yhtään leväiset tikapuut, jotka olivat melko liukkaat.
Siinä sitä oltiin. Kaksi suomalaista arkailemassa, että mennäänkö veteen vai ei. 
Ehkä siinä tuli tietynlainen ryhmäpaine, kun uimapuvut päällä jo peippaillaan altaan vierustalla. Pakko mennä, kun muut katsovat siinä vieressä, että mitä nuo nyt nössöilevät. Uintikokemus ei missään nimessä ollut kovin miellyttävä. Vesi oli toukokuussa kylmää, joten meidän mielikuva rentouttavasta kuumasta kylvystä ei käynyt toteen. Intoa jäädä pulikoimaan pitkäksi aikaa ei lisännyt altaan leväisyys, joka teki pelkästään jo reunasta kiinni pitämisestä hieman iljettävää.

Uintireissumme ei siis ollut mitenkään maaginen, mutta sen sijaan valokuvauksen puolesta annan ison suosituksen vierailla Seljavallalaugissa. Kuumaa lähdettä ympäröivät vuoret ja kymmenet vesiputoukset ovat todella vaikuttava näky, eikä huono sää välttämättä haittaa, sillä se vain vahvistaa alueen mystisyyttä.

Toisaalta taas pienen uintireissumme jälkeen päivän yksi kohokohdista oli ehdottomasti päästä leirintäalueen kämäseen suihkuun. Toista kertaa en välttämättä menisi uimaan altaaseen, mutta sanoisin kuitenkin, että itse lyhyt vaellus ja kuumaa lähdettä ympäröivät maisemat ovat näkemisen arvoisia kohteita. Laskuissa menee ihan sekaisin, kun yrittää laskea pienten vesiputousten määrää.

2 kommenttia

 1. Olipa kattava juttu, mukava oli kuulla näinkin perusteellisia mietteitä tuosta kohteesta! :) Islannissa olisi ihana käydä joskus - maisemat ovat huikeat, musta hiekka maagisen näköistä kuvissa ja lähteitä löytyy useammastakin paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sulla sitten on hallussa jo valmiiksi Seljavallalaugin hyvät ja huonot puolet, mikäli matka Islantiin on sitten jossain vaiheessa tulossa! Mä olin kyllä aivan myyty Islannin maisemista, mutta toisaalta tuon sään puolesta kannattaa toivoa parasta ja varautua pahimpaan :D

   Poista