Millainen Skotlanti on vaihtokohteena?

Jos olet miettimässä opiskelua ulkomailla, niin todennäköisesti puntaroit eri maiden välillä, että minne sitä oikein suuntaisi. Kannattaako esimerkiksi Skotlantiin lähteä vaihtoon ja millainen maa se ylipäätänsä on opiskelijan näkökulmasta?

Ulkomaanvaihto on oiva tapa ottaa kaikki irti opiskeluajasta ja suosittelen tarttumaan kokemukseen, jos siihen on mahdollisuus. Sopivan vaihtokohteen valinta saattaa olla tuskaista, joten tässä postauksessa avaan, millaista opiskelu ja asuminen on Skotlannissa.

Yleisesti

Skotlannissa voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa päivän aikana. Aina kannattaa olettaa vesisadetta. Talvi on leudompi kuin Suomessa, mutta kylmyys on laadultaan erilaista, sillä ilma on paljon kosteampaa ja varsinkin meren läheisyydessä viima on todella pureva. Pienikin lumimäärä aiheuttaa täyskaaoksen.

Skottiaksenttia voi olla vaikea ymmärtää aluksi, mutta siihen tottuu melko nopeasti. Kohta huomaat sanovasi aye tottuneesti, etkä hoe koko ajan sorry what.

Valuuttana on punta. Mun logiikkaan ei edelleenkään uppoa, että miksi arvoltaan pienimmät kolikot ovat niitä kaikkein isompia. Käteistä kannattaa olla, sillä esimerkiksi pienien paikkakuntien kuppilat eivät välttämättä hyväksy ollenkaan pankkikorttia maksuvälineeksi.

Liikenne on vasemmanpuoleinen, mikä saattaa aluksi vaatia pientä totuttelemista. Jalankulkijana tuntui siltä, että väistän vastaantulijoita väärältä puolelta ja pyörällä ajaminen ensimmäistä kertaa oli kuin mission impossible.

Ihmiset ovat tottuneita small talkkaajia. Varaudu siis tuntemattomien ihmisten hyvien huomenten toivotuksiin ja kaupan kassan kanssa keskustelemaan säästä. Toki suomalaisen pelastus ovat itsepalvelukassat, jos ei satu olemaan yhtään sosiaalisella tuulella.

Millaista opiskelu on?

Tämä riippuu toki paljon siitä kohdekoulusta, mihin olet menossa ja mitä ylipäätänsä menet opiskelemaan. Yleisesti ottaen opintojaksot vaikuttavat olevan laajoja kokonaisuuksia ja pääsääntöisesti 10 opintopisteen laajuisia.

Opiskelin itse University of the West of Scotland -yliopistossa, ja se oli Skotlannissa ainoa yhteistyökoulu, joka oli tarjolla omassa korkeakoulussani. Ehdotonta plussaa oli, että kursseja pystyi halutessaan valitsemaan vapaasti eri koulutusalojen sisältä.

Elokuvaopinnot olivat todella käytännönläheisiä ja täynnä ryhmätyöskentelyä. Varsinaiset oppitunnit olivat pääasiassa projektien eteenpäin viemistä ja palautteen saamista. Käytännössä suurin osa opiskelusta tehtiin näiden lukujärjestyksessä olevien tuntien ulkopuolella. Otin kaksi kurssia, ja näiden molempien laajuus oli 10 opintopistettä.

Entäs ne asumiskustannukset?

Yliopistoilla on monesti tarjolla asuntoloita opiskelijoille kampusalueen lähettyvillä. Oman kokemukseni mukaan asunnon olisi saanut halvemmalla hankkimalla sen itse, mutta vaihto-opiskelijana asuntola oli vaivaton vaihtoehto, kun kyseessä oli kuitenkin melko lyhyt aika maassa. Vuokraan sisältyi vesi, internet ja sähkö, mutta pesutuvan käytöstä joutui maksamaan erikseen. Mulla oli oma huone ja vessa, mutta keittiön jaoin neljän muun opiskelijan kanssa.

Ruoka oli keskimäärin halvempaa kuin Suomessa, mikä ilahdutti miinuksella elävää opiskelijaa. Kouluruoka oli kuitenkin kallista, enkä voi todellakaan suositella sitä. Sen sijaan mukaan kannattaa napata omat eväät, mutta jos hampurilaiset ja ranskalaiset houkuttelevat, niin kouluruokalasta niitä kyllä saa.

Jos suunnittelevat matkustavasi paljon junalla, niin osta 16–25-vuotiaiden kortti, niin saat jokaisesta matkasta 1/3 hinnasta pois. Se maksaa noin 30 puntaa, mutta on se maksaa hintansa takaisin äkkiä. Huomaa, että voit ostaa kyseisen kortin myös, jos olet täysipäiväinen opiskelija.

Onko matkustaminen helppoa?

Julkiset kulkuvälineet olivat oman kokemukseni mukaan todella näppäriä. Erityisesti junassa näki aina tulevan ja seuraavat pysäkit, mikä helpotti uusiin paikkoihin menemistä. Busseissa tällaista taulua ei ollut, joten tämän takia kuljin mieluummin junalla aina kun mahdollista. Lisäksi bussikuskille täytyy muistaa heilauttaa kättä, että haluaa kyytiin tai muuten se hurauttaa ohitse pysähtymättä.

Skotlanti on näppärän pieni maa eli päiväreissut onnistuvat kätevästi. Esimerkiksi Glasgowista pääsee Edinburghiin parissa tunnissa ja joukkoliikenne kulkee säännöllisesti tätä väliä. Vuokraamalla auton avautuu toki kokonaan uusia ulottuvuuksia tutkittavaksi, mutta kannattaa yrittää esimerkiksi tutustua paikallisiin, jotka ovat kiinnostuneita näyttämään paikkoja sulle tai lyöttäydy muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa kimppaan ja lähde seikkailuun.

Yliopiston asuntolalla oli myös polkupyöriä, joita sai lainata vapaasti 12 tunnin ajaksi kerrallaan. Lisäksi pyörän pystyi ottamaan ilmaiseksi mukaan junaan eli päiväretket onnistuivat näin kätevästi. Tein esimerkiksi niin, että jäin jollakin pysäkillä pois ja poljin kokonaan toiselle asemalle, josta otin junan takaisin.

Vaihtokohteena Skotlanti on ehdottomasti kokemisen arvoinen maa. Tutustu aiheeseen lisää lukemalla esimerkiksi mun ensimmäisiä fiiliksiä Skotlannista vaihdon alussa tai katsomalla videon, jossa näytän mun arkea Skotlannissa.

Ei kommentteja