Kettulapaset silmukoiden + ohje kuvioon

 

Neulotut kettulapaset.

Näin sitä pimeinä iltoina havahtuu siihen, että lankavarastot alkavat pursuta ylitse, kun on käpertyneenä viltin alla ja suunnittelee seuraavaa neuleprojektia. Herää sellainen pieni ajatus, että ehkä näistä hamstratuista keristä olisi aika yrittää tehdä jotain. Ehkä yksi isoimmista erheistä on ollut ostaa monta isoa kerää oranssia seiskaveikkaa joskus aikoinaan tarjouksen perässä. En edes pahemmin välitä oranssista väristä.


Jotain niistä kaikista oransseista keristä pitäisi kuitenkin tehdä ja ensimmäinen asia, mikä mieleeni tuli oli kettu. Seuraavaksi mieleen juolahti, että olisi kiva pitkästä aikaa neuloa jotain muuta kuin villasukkia. Pian puikoilla olikin tekeillä kettulapaset.


Neulotut kettulapaset.


Hain netistä paljon kettuaiheisia neulekaavioita, mutta mikään ei oikein sellaisenaan herättänyt kipinää, että tämä on nyt se, minkä mukaan lähtisin kuvioita tekemään. Halusin saada mahdollisimman paljon kulutettua oranssia lankaa, mutta toisaalta sellaisen söpön kettumaisen twistin. Moni ohje oli sinne, muttei kuitenkaan aivan sitä, mitä halusin.


Päädyin lopulta avaamaan Photoshopin ja hahmottelemaan itse neulekaavion silmukointia varten. Loin silmukointipohjan, johon lähdin suunnittelemaan söpöä kettukaaviota. En ole mikään expertti, mutta ajattelin jakaa piirroksen myös täällä blogin puolella, jos siitä löytyisi inspistä jollekin. Tämä löytyy alempaa tästä samasta postauksesta.


Neulotut kettulapaset

Tässä vielä listaus lapasissa käytetyistä tarvikkeista lankojen värikoodien kanssa.

Tarvikkeet:

    🧶    3,5 mm pyöröpuikot
    🧶    3,5 mm sukkapuikot peukaloita varten
    🧶    tylppäpäinen neula silmukointia varten
    🧶    7 veljestä oranssi (278)
    🧶    7 veljestä musta (099)
    🧶    7 veljestä valkoinen (011)

Neulotut kettulapaset

Kettusilmukointia lukuun ottamatta nämä ovat peruslapaset aukkopeukalolla, missä on hyödynnetty Novitan ohjetta.

Sellainen huomio vielä tähän väliin, että neulon nykyään kaikki lapaset ja villasukat hyödyntäen magic loop -neulontatekniikkaa eli molemmat parit samanaikaisesti pyöröpuikoilla. Luodessani silmukat laitan merkinnän aina puoleen väliin, jotta pystyn paremmin hahmottamaan peukaloiden paikat ja kärkikavennukset.

 Ohje naisten lapasiin 👇🏼

Luo 44 silmukkaa ja neulo 1o1n-resoria noin 5,5 cm. Jatka tämän jälkeen pelkillä oikeilla silmukoilla. Kun sileän neuleen pituus resorista on noin 5 cm, tee aukot peukaloille (neulo 3 silmukkaa oikein, neulo 7 silmukkaa eri värisellä langalla, siirrä nämä takaisin vasemmalle puikolle ja neulo normaalisti oranssilla langalla). Magic loop -tekniikalla neuloessa teen tämän yleensä niin, että neulon ensimmäisen lapasen 22 silmukkaa ja siirryn toiseen lapaseen, minkä alkuun teen aukon peukalolle. Tämän jälkeen neulon kaikki silmukat tästä lapasesta ja tullessani takaisin ensimmäiseen lapaseen teen näiden silmukoiden alussa peukalon.

Kärkikavennukset aloitin, kun peukaloaukoista oli sileää neuletta kertynyt noin 9 cm. Puikon alussa ja puolen välin merkin jälkeen 1 o ja ylivetokavennus (nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan ylitse). Ennen puolivälimerkkiä ja lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja 1 silmukka oikein. Päättele silmukat, kun jäljellä on enää 4 silmukkaa.

Poimi sitten oranssilla langalla peukaloaukon ylä- ja alareunan silmukat sekä sivuilta niin, että puikoilla on yhteensä 16 silmukkaa. Jaa nämä kolmelle sukkapuikolle ja jatka oikeilla silmukoilla neulomista. Vaihda valkoiseen lankaan ennen kavennuksia. Tee kärkikavennukset, kun noin puolet peukalon kynnestä peittyy ja neulo jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen. Päättele silmukat, kun jäljellä on 4 silmukkaa. 



Silmukointia ajatellen myös muutama huomio. Jäljensin silmukoita niin sanotusti kumminkin päin. Esimerkiksi silmät ja korvat on silmukoitu eri suunnassa kuin valkoiset posket. Lisäksi kikkailin tekemällä ainoastaan puolikkaita silmukoiden jäljennyksiä, jotta saavutin haluamani siromman lopputuloksen. Tämä on sellainen kikka, mitä tykkään käyttää.

Alla vielä piirros, minkä pohjalta jäljentelin silmukoita. Täydellisen oppaan sijasta tätä kannattaa käyttää mieluummin suuntaa antavana. Vihreät silmukat kuvaavat tosiaan kärkikavennuksien paikkoja.

Silmukointikaavio.

Aloitin silmukoinnin ensimmäisen kärkikavennuskierroksen jälkeen. Näin minulla oli reilusti tilaa tehdä korvat ja silmät ja aloittaa tekemään myös valkoisia poskia. Tämän jälkeen neuloin aina muutaman kierroksen lisää ja jatkoin poskien silmukointia sitä mukaan.

Viimeiset silaukset ja mustan nenän pään tein ennen kuin päättelin työn eli silloin, kun jäljellä oli enää neljä silmukkaa kummassakin lapasessa. Tämä antoi hieman pelivaraa neulan kanssa työskentelyyn, vaikka hieman ahdasta oli kieltämättä.

Neulotut kettulapaset.

Kettulapaset syntyivät suht nopeasti, sillä pohja oli yksivärinen ja resorin jälkeen pelkkiä oikeita silmukoita. Näitä tehdessä tuli katsottua pääasiassa Queen's Gambit Netflixistä ja joitakin jaksoja Pieni talo preerialla -sarjasta Areenasta.

Nämä lapaset menivät joululahjaksi ja tuntuivat kovasti ilahduttavan saajansa. 🎄🎁 

Ei kommentteja