Kesä kotkalaisena: Langinkoski

Langinkosken luonnonsuojelualue - Kotka - Kaakkois-Suomi - Kymenlaakso

Langinkosken luonnonsuojelualue ihastuttaa sen rauhallisuudella, vaikka sijainti onkin lähellä Kotkan kaupunkia. Parhaiten kohde sopii päiväretkikohteeksi ja ainakin kesäaikaan kaikki alueen palvelut ovat varmasti auki.

Jos vierailet Kotkan lähistöllä tai ylipäätänsä Kaakkois-Suomessa, niin kannattaa tarkistaa, sopisiko Langinkoski matkasuunnitelmiin. Tässä postauksessa pyrin käsittelemään kaiken oleellisen ja ei-niin-tähdellisen tiedon, jotta vierailusta tähän luonnonsuojelualueeseen saisi kaiken mahdollisin irti.

Tarkemmat koordinaatit

Langinkosken luonnonsuojelualue sijaitsee Kotkassa Kymijoen varrella.

  • Kotkansaari ~ 7 kilometriä
  • Kouvola ~ 53 kilometriä
  • Lappeenranta ~ 106 kilometriä
  • Helsinki ~ 130 kilometriä

kaupunkipuisto - Kotka - Langinkoski

Autolla liikenteessä olevia ilahduttaa varmasti selkeät opasteet, jotka ohjeistavat Keisarinmajantien päässä sijaitsevalle pysäköintialueelle. Toinen vaihtoehto parkkeeraukselle on Langinkoskentien varressa. Molemmat ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja, mutta Keisarinmajantien päässä sijaitseva parkkipaikka on lähempänä itse Langinkoskea, kahviloita ja keisarin kalustusmajaa.

Julkisella liikenteellä liikkuessa lähin pysäkki lienee ammattikorkeakoulun kohdalla noin 150 metrin päässä. Kulkureitteihin ja linjoihin en tämän paremmin pysty ottamaan kantaa.

Mitä tekemistä?

Langinkoski - luonnonsuojelualue - Kotka

Ihan vain maisemien ihailu. Alueella on mukavasti penkkejä, joissa voi istua hengähtää. Kosken kuohuntaa kuunnellessa mieli lepää, eivätkä itikatkaan ole kiusanneet ainakaan toistaiseksi. Langinkoski on myös ilahduttanut rauhallisuudellaan turistien suhteen. Kerran satuin turistibussin samaan aikaan paikalle, mutta nopeasti ihmiset kuitenkin levittäytyvät alueelle niin, että oma rauha oli suotu.

Kävely metsäreiteillä. Alueella ei ole varsinaisia merkittyjä reittejä, mutta polkuja menee ristiin rastiin, mistä voi valita mieleisen suunnan. Opasteita seuraamalla pääsee kyllä päänähtävyyksiin, mutta esimerkiksi kappelin läheisyydestä lähtee mukava pieni ympäri kiertävä lenkki, jota voin suositella. Tosin iltaisella, kun ilma oikein seisoo, niin itikoita saattaapi olla sen verran, että rauhallinen kävelylenkki kiihtyy juoksuksi metsän siimeksessä.

Langinkoski - nou probleem - Kotka - Kaakkois-Suomi - päiväretkikohde

Kalastus. Kalastukseen hurahtaneet voivat kokeilla kalaonneaan kosken läheisyydessä. Tarvittavat kalastusluvat lienee kuitenkin oleellista selvittää asianmukaisesti, ellei sitten mato-ongella ole liikenteessä.

Tutustu historiallisiin kohteisiin. Alueella on monia vanhoja rakennuksia, kuten kalahautomo, kappeli ja kalastajien maja. Lisäksi lähistöllä on juoksuhautoja ja muistolaatta.

Museossa vierailu. Lisää infoa keisarillisista kalastusmajasta alla.

Keisarillinen kalastusmaja (museo)

Venäjän keisari Aleksanteri III:n omistama rakennus Langinkosken luonnonsuojelualueella on ainut keisarien omistama rakennus, joka on säilynyt Venäjän rajojen ulkopuolella. Itse rakennus on valmistunut vuonna 1889 eli jos historia kiinnostaa, niin vierailu kalastusmajassa saattaa olla mieluinen kokemus.

Tosin itse olen vielä toistaiseksi ihaillut luonnon tarjoamia maisemia, mutta ehkä joku päivä poikkean kalastusmajan sisälle.

Jarruttavana tekijänä omalla kohdallani on ollut lipun hinta ja epäilys siitä, että koenko paikan tarjoaman elämyksen mielenkiintoisena. Kahdeksan euroa ei toki kuulosta isolta summalta, mutta toisaalta samalla rahalla olen kiertänyt kokonaisia linnoja, niin kalastusmaja tuntuu verrattain pieneltä.

Langinkoski - keisarillinen kalastusmaja - päiväretkikohde - kotka

Keisarillinen kalastusmaja on avoinna ainoastaan kesäisin.

  • Toukokuussa päivittäin kello 10–16
  • Kesäkuun alusta elokuun loppuun päivittäin kello 11–18

Lipunmyynti sijaitsee keisarillisessa kalastusmajassa ja sulkeutuu puolta tuntia ennen museon sulkeutumista.

  • Aikuiset 8 euroa
  • Alennettu lippu 6 euroa (opiskelijat, eläkeläiset, yli kymmenen hengen ryhmät)
  • Museokortti
  • Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Museon tarjoamasta näyttelystä minulla ei ole antaa suosituksia suuntaan tai toiseen. Palataan asian sitten, jos/kun tutustun tarkemmin paikkaan. Sellaisen vinkin voisin kuitenkin antaa, että keisarillinen kalastusmaja juhlistaa tänä vuonna 130-vuotispäiväänsä ja lauantaina 13.7. museoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän.

Mistä syötävää nassuun?

Jos omat eväät eivät sattuneet mukaan, niin ei hätää. Langinkoskella nimittäin palvelee kaksi kahvilaa: Keisarinmaja ja Dagmar.

kahvila dagmar - langinkoski

Kahviloiden aukioloajat:

  • Dagmar päivittäin kello 11–18
  • Keisarinmaja päivittäin kelli 10–18

Kahvila Keisarinmaja palvelee ylhäällä kalliolla Keisarinmajantien päädyssä sijaitsevalla parkkipaikalla ja Dagmar sijaitsee vahtimestarin talossa aivan kosken läheisyydessä.

Jokaisella vierailukerralla mun on ollut tarkoitus piipahtaa kahvilassa, mutta toistaiseksi homma on kaatunut siihen, kun olen tykännyt iltaisin käydä kävelemässä koskella ja kahvilat ovat siinä vaiheessa jo sulkeneet ovensa. 

Tärppejä – älä missaa näitä

Keisarin kalastuskivi. Kun kalastusmajalta suuntaa kohti kalahautomoa ja jatkaa matkaa polkua pitkin, niin vastaan tulee iso kivi rannalla. Ei nyt mitään spektaakkelimaista, mutta kiva vaikka käydä istahtamassa ja ihastella maisemia.

Punaiset sillat. Näitä on vähän pitkin poikin Langinkosken luonnonsuojelualueella. Myös rannan toisella puolella on hieman ehkä piilossa yksi silta, missä on lisäksi kiva pieni puro.

Langinkosken luonnonsuojelualue - kotka

Rannan toisella puolella olevat kivikot. Mukavan lenkin saat kierrettyä, kun ensin ylität kosken sillalta, josta kulkee myös autoja. Pian sillan jälkeen oikealta puolelta lähtee polku metsän ytimeen, josta pienen matkan jälkeen pääset istuskelemaan kivikoille ja näkemään kalastusmajan kosken toiselta puolelta. Samaa reittiä ei välttämättä tarvitse mennä takaisin, vaan matkaa voi jatkaa polkua pitkin eteenpäin. Kun suunnaksi ottaa Korelan siirtolapuutarhan, niin sieltä on helppo suunnistaa parkkipaikoille näppärästi.

Langinkosken luonnonsuojelualue kesällä - kotka - kaakkois-suomi - päiväretkikohde Kotkassa

Langinkoski on justiinsa sellainen paikka, jossa voi piipahtaa hetken rauhoittumassa. Kesäiltana on ihana istuskella rantakivillä ja vain olla. Metsäreiteille en tosin lähtisi kovin mielellään iltaisella, koska silloin varmasti kavereita riittää ja kummasti tekee mieli laittaa jalkaa toisen eteen.

Toisinaan elämykseksi riittää vain istuminen hiljaa kuunnellen kosken kuohuntaa.

Ei kommentteja