Edinburghin viisi salaista helmeä

Dean Village
Edinburgh on pulloillaan tekemistä ja nähtävää matkailijalle. Suurin piirtein kaikki turistit tietävät Edinburgh Castlen ja Arthur's Seatin, mutta kaupungista löytyy myös paljon sellaisia hieman piilossa olevia kohteita, jotka ovat näkemisen tai kokemisen arvoisia.

Tähän postaukseen olen koonnut muutamia sellaisia salaisia helmiä, jotka eivät välttämättä ole kaikkien turistien tiedossa. Suurin osa näistä sijaitsee Edinburgin vanhassa kaupungissa turistien suosimalla alueella, joten poikkeaminen kohteisiin onnistuu vaivattomasti.

Dean Village

Dean Village on sympaattinen pieni kylä keskellä kaupunkia. Parasta antia ovat ehdottomasti vanhat rakennukset ja kontrasti kylän ulkopuolella vallitsevaan vilskeeseen. Tuntuu kuin astuisi kokonaan eri maailmaan, vaikka Edinburghin keskusta on aivan vieressä.

Vierailun Dean Villageen voi yhdistää esimerkiksi Water of Leith -kävelyreittiin. Joka tapauksessa reittiä kannattaa kävellä jonkin verran ja ihailla maisemia varsinkin jos sää vain sallii. Itse Dean Villageen aikaa kannattaa varata vähintään reilu tunti kiertelyyn ilman kiirettä.

National Museum of Scotlandin kattoterassi


Monet tietävät National Museum of Scotland -museon, mutta jostain syystä seitsemännessä kerroksessa sijaitseva kattoterassi ei välttämättä ole kaikkien vierailijoiden tiedossa. Kävin itsekin pari kertaa museossa ennen kuin hoksasin sen olemassaolon.

Kattoterassilta on 360 asteen näkymät kaupungin ylle, ja sieltä näkee esimerkiksi Edinburgh Castlen niin sanotusti yläilmoista vähän erilaisesta perspektiivistä. Ja vaikka itse museo kuhisisi muita turisteja, niin kattoterassilla saa hyvin todennäköisesti olla rauhassa, koska suurin osa heistä ei käy ihastelemassa maisemia ylhäällä.

Kattoterassille pääsee ainoastaan yhdellä hissillä, joka kattaa kaikki kerrokset. Ensimmäisestä kerroksesta tämä hissi löytyy Kingdom of the Scots -näyttelyn nurkasta. Tarkempaa sijaintia varten suosittelen katsomaan karttaa, joka löytyy museon kotisivuilta. Ainakin oman kokemuksen mukaan hissi oli hieman vaikeasti löydettävissä isossa museossa, eikä kattoterassia varsinaisesti mainostettu missään.

Dunbars Close Garden


Edinburgin vanha kaupunki on täynnä kapeita ja pieniä kujia. Royal Miles ei ole tästä poikkeus, vaan sen varrelta löytyy useita pieniä katuja ja kun matkaa jatkaa pääkatua pitkin alaspäin, niin Canongatessa on ihastuttava pieni puutarha piilossa juuri tällaisella kapealla kujalla. Äkkiseltään sen ohi käveltäessä ei uskoisi, että sieltä paljastuu viheralue.

Dunbars Close Garden sijaitsee Canongate Kirkin lähettyvillä. Aivan sisäänkäynnin vieressä on joulukauppa, joka on maalattu ulkoa punaiseksi. Paljon ylempää samalta kadulta löytyy vihreäksi maalattu joulukaupan edusta eli tämä ei ole oikea, vaan jatka matkaa reippaasti alaspäin, niin alat olla oikeilla jäljillä.

Vilkkaalta kadulta on mukava poiketa istumaan pikkuruiseen puistoon ja rentoutumaan hetkeksi. Paras aika vierailla on silloin, kun puissa on lehdet ja puutarha loistossaan, mutta myös syksyllä puistossa oli kiva vierailla ja päästä pakoon kaupungin hetkisyyttä.

Museum Context Harry Potter -valokuvaseinä


Harry Potter -faneille Edinburgh on ihanteellinen kohde vierailla, koska siellä J.K.Rowling kirjoitti kyseistä kirjasarjaa kahviloissa. Kun piipahdat Museum Context -liikkeessä Victoria Streetillä, niin älä unohda ylinta kerrosta, jossa sijaitsee Harry Potter teemainen valokuvaseinä. Tarjolla on monenlaista rekvisiittaa kaulahuiveista kaapuihin ja taikasauvoista pehmolelu Dobbyyn. Kaikkea mahdollista siis, joten pienelle hulluttelulle on tilaa.

Liikkeessä on muutenkin hauska katsella, että mitä kaikkea on myynnissä ja esillä. Pari kertaa liikkeessä vierrailleena olen huomannut, että monet kiertelevät alempia kerroksia innoikkaina, mutta kolmannen kerroksen valokuvausseinä on oma lempparini. Älä siis missaa tätä!

Museum of Edinburgh pukeutumisnurkkaus


Edinburghissa on monia todella mielenkiintoisia museoita, mutta yksi mieleenpainuvimmista on ollut Museum of Edinburgh, jossa pääsee kunnolla historian makuun kokeilemalla vanhan ajan vaatteita.

Tämä museo sijaitsee itse asiassa aivan Dunbars Close Gardenin vieressä, joten hyvin todennäköisesti ohitat tämän matkalla, joten poikkea samalla reissulla näissä molemmissa. Museum of Edinburghissa on paljon mielenkiintoista historiaa kaupungista ja plussaa on tietenkin ilmainen sisäänpääsy.

Edinburgh tarjoaa monenlaista nähtävää ja toivottavasti joku näistä salaisista helmistä päätyy sun to do -listalle seuraavaa reissua varten.

Ei kommentteja