Kuinka opinnäytetyöstä selviää?


Opinnäytetyöstä selviäminen saattaa vaikuttaa toivottomalta projektilta, joka ei lopu koskaan. Been there, done that! Teet sitten produktiota tai et, tutkielma on joka tapauksessa edessäpäin ja keskityn nimenomaan tutkielman kirjoittamisprosessiin tässä yhteydessä.

Kokosin tähän postaukseen muutamia vinkkejä siihen, kuinka urakan kanssa jaksaa sinnitellä loppuun saakka. Omat kokemukseni liittyvät siis viestinnän tutkielman tekemiseen, mutta nämä tärpit ovat hyvin yleisluontoisia, joten ne passaavat myös muille aloille.

Valitse aihe, joka kiinnostaa sinua

Motivaation löytäminen voi olla hankalaa, jos väkisin väännät opinnäytetyötä aiheesta, joka ei voisi vähempää kiinnostaa. Yritä siis löytää mielenkiintoinen aihe, niin tekeminenkään ei tunnu niin pakkopullalta.

Aihe kannattaa myös rajata hyvin, sillä muuten tutkielma alkaa pian rönsyilemään. Näin se punainen lanka häviää matkan varrella ja tutkielma leviää käsiin. Oma tutkimuskysymys kannattaa laittaa näkyisälle kirjoittaessa, niin se pysyy kirkkaana mielessä koko prosessin ajan.

Tee muistiinpanoja

Kun luet mahdollista lähdekirjallisuutta, tee samalla muistiinpanoja ja merkitse hyödylliset sivut post-it-lapuilla, jotta niihin on helppo palata myöhemmin. Jos sulla on tietoperustassa useampi käsite, niin voit vaikka jokaiselle kehitellä oman värisysteemin, niin kirjojen selaaminen on nopeutuu tiettyä tietoa etsiessä.

Kirjoita hyviä huomioita lähdekirjoista talteen, mutta merkkaa samalla selkeästi, että onko kyseessä suora lainaus kirjasta vai kenties sun omia ajatuksia. Näin ei tule tilanteita, joissa et ole varma, että oletko jo valmiiksi muotoillut kirjan asian omin sanoin vai lainaatko suoraan kirjailijaa. Helpottaa työtä kummasti, kun pystyt keskittymään vain kirjoittamiseen.

Aikatauluta, mutta jätä tilaa muutoksille

Opinnäytetyön aikatauluttaminen kannattaa ihan vain senkin takia, että tiedät suunnilleen kuinka paljon aikaa on syytä varata mihinkin vaiheeseen, jotta valmistut haluamanasi ajankohtana. Pelivaraa on syytä jättää kaiken varalta, koska kaikkeen ei voi varautua työn alkuvaiheessa.

Suunnitelmat elävät ja muuttuvat, joten aikataulusta ei kannata yrittää pitää kiinni kynsin ja hampain, jos näyttää siltä, että muutoksia on tulossa. Esimerkiksi, jos suunnitelmissasi on haastatella jotain henkilöä, niin sen toteutus saattaa venyä jostain sinusta riippumattomasta syystä.

Älä pidä viikkojen taukoja tekemisestä

Jos pidät pitkiä taukoja opinnäytetyön tekemisestä, niin monesti kynnys aloittaa uudestaan kasvaa ja homma lykkääntyy entisestään. Kannattaa pyrkiä tekemään opinnäytetyötä säännöllisesti niin, ettei seuraavan kerran aikaa kulu siihen, että joutuu muistelemaan, että mihinkäs sitä viimeksi oikein jäi.

Toisaalta taas tauon pitäminen voi tukea prosessia, kun sen tekee sopivassa välissä. Esimerkiksi itse kokosin ensin tietoperustan, jonka jälkeen keskityin produktion tekemiseen kokopäiväisesti. Kun produktio oli valmis, palasin taas tutkielman pariin aineiston analyysin merkeissä. Tauko tuli sopivaan kohtaan, koska työtä oli helppo jatkaa, kun tietoperusta oli valmiina, vaan pystyin jatkamaan kirjoittamista.

Tee välietappeja

Sen sijaan, että tähtäät heti alusta saakka koko opinnäytetyön valmiiksi saamiseen, kannattaa asettaa itselleen välietappeja. Näin koko urakka ei ensimetreillä tunnu aivan ylitsepääsemättömältä, vaan askel kerrallaan se siitä valmistuu.

Laita esimerkiksi post-it-lapulle aina päivän tavoitteet tietokoneen yläpuolelle muistutukseksi, että mitä asioita haluaisit saada tehtyä. Tuntuu palkitsevalta, kun voi ruksata jonkin asian pois alta ja siirtyä järjestelmällisesti seuraavaan kohtaan.

Kalenteriin voi kirjata viikkotasolla asioita, jotka olisi hyvä saada tehtyä sillä viikolla ja näin hahmotat paremmin, kuinka paljon tekemistä on vielä jäljellä. Lisäksi tällöin sulla on selkeät suunnitelmat, mitä tehdä seuraavaksi, eikä aikaa kulu arpomiseen, että mitäs sitä sitten..

Minimoi häiritsevät tekijät

Osalle työympäristöksi sopii esimerkiksi kahvila tai kirjasto, mutta toiset työskentelevät tehokkaimmin kotona. Löydä itsellesi ympäristö, jossa pystyt parhaiten keskittymään opinnäytetyön tekemiseen, etkä eksy tekemään kaikkea muuta mahdollista jatkuvasti.

Hyvä vinkki on myös se, että laita puhelin älä häiritse -tilaan tai siirrä se pois käden ulottuvilta. Kun silmäkulmasta näet jonkun laittavan viestiä, niin hyvin todennäköisesti ajatus katkeilee tai katsot vain "nopeasti" uusimmat päivitykset.. Laita vaikka ajastimella tiettyjä ajanjaksoja, että keskityt x ajan verran kokonaan tutkielman kirjoittamiseen ja sitten pidät ansaitun sometauon.

Mieti omia tavoitteitasi

Jos sun tavoitteena on vain valmistua, eikä arvosanalla ole niin isoa painoarvoa, niin silloin tärkeintä on vain saada homma pakettiin hyväksytysti. Jos taas tavoittelet hyvää numeroa, niin työhön panostaminen korostuu silloin eri tavalla. Tärkeintä on, että määrittelet omat tavoitteesi itsellesi ja pyrit saavuttamaan ne.

Kyllä siitä opinnäytetyöstä selviää, vaikka tekeminen välillä tökkisikin ja työ tuntuisi loputtomalta suolta. Tärkeintä on vain päättää, että nyt mä teen ja monesti se aloittaminen on se vaikein osuus, jonka jälkeen tekeminen lähtee taas luistamaan. Toivottavasti näillä vinkeillä saat uutta pontta tekemiseen, tsemppiä!

Ei kommentteja