Kuinka selvitä Islannissa pienellä budjetilla?


Islannin hintataso on hieman korkeahko verrattuna Suomen, joten reissaaminen pienellä budjetilla vaatii suunnittelua ja mukavuuksista tinkimistä. Meidän lähes kahden viikon reissu Islannin ympäri toteutettiin opiskelijabudjetilla eli kaikesta mahdollisesta säästettiin, muttei kuitenkaan itse nähtävyyksistä. Kun kerta sinne saakka oltiin menty, niin ajatuksena oli ottaa kaikki irti reissusta.

Toki pienellä budjetilla reissaaminen on suhteellista, eikä tämä pieni opas ole kaiken kattava, vaan enemmänkin tästä voi poimia parhaita vinkkejä omaan reissusuunnitelmaan. Eli siis tähän postaukseen olen koonnut muutamia vinkkejä siihen, kuinka pienellä budjetilla reissaaminen onnistuu Islannissa.

1. Tuo mukanasi niin paljon ruokaa kuin ikinä saat sullottua matkatavaroihin

Ruoka on yksi perustarpeista, johon on luonnollisesti pakko sijoittaa rahaa reissussa. Murkinaan saa hyvin äkkiä kulutettua rahaa varsinkin Islannissa, jossa kaikki oli keskimäärin kalliimpaa.

Mun paras vinkki on, että täytä sun matkatavarat ruualla. Meidän taktiikkana oli pakata niin paljon ruokaa mukaan kuin vain mahdollista. Meillä oli valmiiksi jokaiselle päivälle aamupuurot ja valmiita ateriaratkaisuja, joihon riitti vain veden lisäys ja keittäminen. Lisäksi me tuotiin Suomesta esimerkiksi suolatikkuja ja suklaata välipalaksi.

Ei noilla eväillä suinkaan eletty paria viikkoa, mutta kaikki perustarpeet oli jo valmiiksi mukana. Kaupasta me ostettiin pääasiassa skyr-jugurttia, banaaneja ja lisää suklaata. Me vedettiin koko reissu sen verran nyörit tiukilla, ettei raaskittu ostaa edes ketsuppia, kun tehtiin melko köyhiä hodareita laittamalla kylmä nakki sämpylän väliin.

Ihan näin pihinä ei tietenkään ole välttämättä kannata olla, mutta yleisenä ohjenuorana sanoisin, että pyri tekemään ruuat itse ja vältä ulkona syömistä. Ota ruokatarvikkeita mukaan Suomesta, niin säästyy pitkä penni. 

2. Matkusta sesonkiajan ulkopuolella

Islannissa ei ole samalla tavalla jokamiehenoikeuksia kuin Suomessa, joten leiriytyminen esimerkiksi matkailuautolla on kiellettyä muualla paitsi leirintäalueilla. Tässä kuitenkin piilee sellainen kääntöpuoli, että sesonkiajan ulkopuolella osa leirintäalueista on suljettuina ja tämä on oiva keino budjettimatkailijalle säästää rahaa, koska tällöin ei tarvitse maksaa yöpymisestä penniäkään.

Me esimerkiksi yövyttiin ilmaiseksi Golden Circlellä aivan Geysirin läheisyydessä olevalla leirintäalueella, koska se ei ollut vielä auki. Käytössä oli kuitenkin wc-tilat ja ulkokeittiö, mikä oli mukava lisä.

3. Vuokraa auto ja nauti vapaudesta


Auton vuokraaminen Islannissa on erittäin suotavaa varsinkin silloin, jos tarkoituksena on lähteä Reykjavikin ulkopuolelle. Tällöin pääsee näppärästi liikkumaan minne haluaa ja milloin haluaa, eikä ole sidoksissa esimerkiksi kiertoajeluiden aikatauluihin.

Toki tästä koituu samalla paljon kuluja: vuokra, vakuutukset ja bensa. Toisaalta taas parhaimmassa tapauksessa sulla on samalla nukkumapaikka ja vapaus kierrellä Islantia justiinsa niin paljon kuin ikinä huvittaa lentoaikataulujen puitteissa. Esimerkiksi Ring Roadia varten sä tarvitset auton, mutta Golden Circleen on paljon turisteille suunnattuja kiertoajeluita, mutta kannattaa vertailla hintoja, että kumpi tulee loppupeleissä halvemmaksi. Ja muista se vapaus.

4. Älä turhaan vaihda valuuttaa

Islannissa pärjää aivan hyvin pankkikortilla, eikä käteiselle ole tarvetta. Kaikki toimii pääasiassa korteilla, jopa aivan pienemmissä kylissä. Ainut tilanne, missä käteiselle olisi ollut tarvetta, oli leirintäalueen pyykinpesukone, mutta tätä lukuun ottamatta kaikki hoitui kortilla. Ei siis kannata turhaan vaihtaa euroja Islannin kruunuihin ja maksaa valuutanvaihdoksesta koituvia kuluja.

5. Skippaa Blue Lagoon

Monille Islannista tulee varmasti ensimmäisten asioiden joukossa mieleen kuumat lähteet ja erityisesti Blue Lagoon. Toki tämä on varmasti hieno paikka ja unohtumaton kokemus omalla tavallaan, mutta kun hintaa sisäänpääsylle alkaa olla 75-90 euroa, niin ei kiitos. Onneksi vaihtoehtoja on olemassa!

Jos ideana on kiertää koko Ring Road, niin suosittelen menemään Blue Lagoonin sijasta Mývatn Nature Bathsiin, joka sijaitsee pohjoisessa. Paikka on paljon halvempi, sillä kalleimmillaankin sisäänpääsy on noin 35 euroa sesonkiaikaan. Opiskelijakortilla pääsee lisäksi vielä halvemmalla.



Tältä näytti Mývatn Nature Baths toukokuussa 2018. Samanlaista turkoosiin vivahtavaa vettä kuin Blue Lagoonissa, mutta vähemmällä turistimäärällä ja pienemmällä hintalapulla.

6. Jos ulkona syöminen houkuttelee, niin suuntaa Subwayhin

Ulkona syöminen on yleisesti ottaen todella kallista, mutta toki pieni herkuttelu on tarpeen silloin tällöin. Tämä vinkki voi kuulostaa hieman oudolta, mutta tehtiin tällainen mielenkiintoinen havainto, ettei Subwayn hintataso ollut aivan kamalan pilvissä. Ottaen kuitenkin huomioon, että normaalikokoisesta pitsasta pulitettiin kaksikymppiä, niin kyllä siinä seitsemän euron subi oli ilo niin mahalla kuin lompakolle.

Islanti on vähän hyvässä ja pahassa sellainen kohde, ettei toista samanlaista ole. Näin jälkikäteen sanoisin tosin, ettei ruuan kanssa ehkä olisi kannattunut pihistellä niin paljoa nälkäkiukkuvaaran takia. Mutta ainakin rahaa säästyi ja toivottavasti koit nämä vinkit hyödyllisiksi!

Ei kommentteja