Näihin kohteisiin petyin Skotlannissa

pettymyksiä skotlannissa

Reissatessa sitä välillä haluaa heittäytyä extemporesti uusiin seikkailuihin, mutta aina tämä ei ole niin hyvä idea kuin luulla saattaisi, vaan pieni googlettelu etukäteen olisi saattanut pelastaa tilanteen. Tai sitten sitä odottaa jossakin tietyssä paikassa vierailua niin paljon, että lopputuloksena on karvas pettymys, kun todellisuus ei vastaakaan sitä mieletöntä mielikuvaa.

Tämä postaus on omistettu kaikille niille kohteille ja nähtävyyksille, jotka jättivät erinäisistä syistä kylmäksi Skotlannissa. Otathan huomioon, että tämä kirjoitus perustuu omiin kokemuksiini ja mukava kuulla, jos sulla on esimerkiksi ollut onnistuneempi vierailu näissä kohteissa, jotka olen listannut pettymyksi.

Bothwell Castle ja mittavat korjaustyöt

Linnat ovat mielestäni todella kiehtovia ja etsin aina aktiivisesti uusia kohteita, joihin pääsisin julkisen liikenteen turvin vierailemaan kätevästi. Pienen tutkailun jälkeen huomasin, että jäämällä pois Uddingstonin asemalla käveltävää Bothwellin linnaan jäisi enää noin parin kilometrin verran, joten ei muuta kuin matkaan.

Linna oli kyllä oikein mielenkiintoinen ja kiinnostava kierrellä, eikä samaan aikaan paikalla ollut muita turisteja, mutta meneillään olevat korjaustyöt rajoittivat merkittävästi alueita, joihin vierailijoilla oli pääsy. Tämä toki harmitti hieman luonnollisesti, mutta suurin pettymys oli, kun jouduin maksamaan täyden hinnan sisäänpääsystä, vaikka iso osa linnasta oli kokonaan suljettuna. Mittavista korjaustöistä ei siis ollut tuolloin mainintaa missään esimerkiksi nettisivuilla, sisäänkäynnin yhteydessä tai lippua ostaessa.

bothwell linna kokemus skotlanti

Jälkikäteen luin arvosteluita, joissa sanottiin lipun hinnan olleen alhaisempi mittavien korjaustöiden takia, mutta näin ei käynyt kohdallani syystä tai toisesta. Toki kyseessä ei ollut kuin viisi puntaa, mutta tuntui hieman erikoiselta maksaa täyttä hintaa, kun rahoilleen ei periaatteessa saanut samanlaista vastinetta kuin vierailija, joka on päässyt vapaasti kiertelemään kaikissa aiemmin auki olleissa osissa. Tarkistin sisäänpääsyhinnan ihan mielenkiinnosta tässä postauksen kirjoittamisen yhteydessä ja nykyään hinta näyttää virallisesti olevan 2,5 puntaa eli tätä samaa ongelmaa ei pitäisi enää olla.

Nähtävyytenä linna on toki komea kohde, mutta mittavien korjaustöiden takia paikan kiertää puolessa tunnissa, joten siellä on ainakin nopea poiketa käymään vaikka road tripin varrella. Bothwellin linna ei ole tällä hetkellä parhaassa loistossaan, joten toivottavasti korjaustyöt valmistuvat tässä jossain vaiheessa.

Polmont ja olemattomat nähtävyydet

Vierailu Polmontissa oli niin floppi extemporereissu kuin voi vain melkein olla. Olin liikenteessä toisen vaihtarin kanssa ja olimme justiinsa viettäneet päivän Linlithgowissa, kun kotimatkalla saimme loistavalta vaikuttavan idean: jäädään seuraavalla juna-asemalla pois ja katsotaan löytyykö kyseisestä paikasta mitään mielenkiintoista nähtävää.

Scotrailissa onnistuu siis hyppääminen pois junasta sillä välimatkalla, mihin lipun on ostanut ja nappaamaan samalla lipulla jonkin seuraavista vuoroista. Niinpä, kun juna hetkeä myöhemmin pysähtyi Polmontissa, jäimme kyydistä pois valmiina uuteen ja jännittävään seikkailuun. Kuinka väärässä sitä oltiinkaan.

Ensinnäkin Polmontin juna-asema ei sijainnut odotuksiemme mukaan paikan keskustassa, joten lähdimme kävelemään tietä pitkin kohti tuntematonta. Matka tuntui loputtomalta, koska olimme kierrelleet jo useita tunteja Linlithgowissa ja aloimme olla aika väsyneitä tässä vaiheessa. Toisaalta taas halusimme jatkaa matkaa ja saada selville Polmontin annit.

Suuri seikkailumme johdatti meidät lopulta kylän pieneen keskustaan ja tarkemmin vielä ALDI-supermarketin parkkipaikalle, jossa viimeistään myönsimme tappiomme. Turvauduimme Googleen ja totesimme, ettei Polmontissa taida olla oikein mitään spektaakkelimaista nähtävää. Ei muuta kuin tarpomaan takaisin juna-asemalle ja odottamaan seuraavaa junaa.

Sanoisin, että toisinaan on suositeltavaa ottaa kohteesta selvää ennen kuin ryntää päätä pahkaa uuteen paikkaan, vaikka extemporereissussa onkin oma viehätyksensä. Vaikka Polmont oli karvas pettymys, niin toisaalta voin sanoa käynneeni siellä, jos vaikka joskus tulee puhetta tästä pienestä kylästä jonkun kanssa. Epäilen tätä kyllä vahvasti.

Dean Castle – Kun koko linna on suljettuna


Deanin linnaan pettyminen oli oikeastaan puhtaasti oma mokani, kun lähdin melko extemporesti matkaan. Olin vain niin innostunut, kun linnaa on käytetty Outlander-sarjan toisen tuotantokauden kuvauksissa, että saisin must see -listalta kohteen ruksitettua pois. Olisi vain kannattanut sen verran edes malttaa tutkia asiaa, että olisi selvinnyt linnan olevan tällä hetkellä kokonaan suljettuna korjaustöiden takia.

Mutta ei. Saavuin tarmoa puhkuen paikalle ihmetellen, että missä ihmeessä se sisäänkäynti oikein on. Kiertelen ympäriinsä ja alan olla todella hämmentynyt tilanteesta. En kai voi nyt olla niin sokea, etten  hoksaa mistä mennään sisälle. Tilanne oli hyvin hämmentävä, koska ei mulle tullut mielenkään, että linna voisi olla kiinni.

Häkeltyneenä tästä pienestä takaiskusta lähdin tutustumaan puistoalueeseen ja laatimaan suunnitelmaa sisäänkäynnin löytämiseksi. Myöhemmin mulle toki selvisi, ettei koko linna ollut auki ollenkaan, joten hyvähän sitä sisään oli yrittää päästä. Läheinen puistoalue oli kyllä kiva ja siellä oli myös opasteita erilaisille kävelyreiteille. Itse valitsin Countryside Walk -reitin, mikä oli kivan rauhallinen ja plussaa olivat matkan varrella laiduntavat eläimet.

Dynamic Earth (Edinburgh) – Hupia lapsiperheille

Viikonloppureissu Edinburghissa ja paikallinen ystäväni oli suunnitellut meille vaikka mitä tehtävää ja yksi näistä oli Dynamic Earth, jossa kumpikaan ei ollut vieraillut aikaisemmin. Täydellistä tai niin me luultiin.

Tuolloisten nettisivujen perusteella paikka vaikutti todella mielenkiintoiselta: interaktiivinen seikkailu läpi maapallon synnyn. Mutta.. Hyvin pian meidän korkeat odotukset romuttuivat paikan päällä. Dynamic Earthin kohderyhmä on enemmänkin lapsiperheissä ja vielä tarkemmin perheen pienemmissä kuin mitä parinkympin rajapyykin ohittaneissa nuorissa naisissa.

Vierailu oli kuitenkin tavallaan ihan kiva, muttei todellakaan sellainen mitä olin kuvitellut. Samaan aikaan paikalle sattunut synttäriporukka kruunasi koko reissun. Lisäksi nähtävää ei ollut niin paljon kuin olin olettanut ja vierailu jätti vähän kylmäksi tämän takia. Hyvä seura pelasti päivän, mutta kyllä tämä paikka uppoaa varmasti paremmin nuorempaan väkeen.

North Berwick Law ja liian korkeat odotukset

skotlanti kokemuksia kukkula

North Berwick Law -kukkulan kohdalla kävi juuri se klassinen eli odotukset olivat liian korkealla todellisuuteen nähden. Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ollut. Sää oli skotlantilaistyyliin sateinen, harmaa ja tuulinen, mutta se on vain osa elämystä.

Maisemat olivat kyllä ihan kivat, mutteivät mitään sellaista vautsivau-luokkaa. Olin aika vasta kavunnut Arthur's Seatin huipulle Edinburghissa, joten automaattisesti vertasin maisemia siihen ja pettymys oli taattu, kun sääkin oli melko kehno. Sääolosuhteet olivat myös hyvin haastavat vierailuni aikaan, sillä huipulle vievä polku oli niin mutainen, että ihan hirvitti hipsiä takaisin alas. Yllättävää kyllä törmäsimme hieman odottamattomiin vieraisiin, sillä kukkulalla oli hevosia laiduntamassa. Itse asiassa nämä pollet veivät voiton jopa huipun valloittamisesta ja sieltä avartuneista maisemista.

Tässä oli mun listaus kohteista, jotka tuottivat pettymyksen Skotlannissa. Olisi hauska myös kuulla teidän mahdollisista vierailuista, jotka eivät ole olleet sellaisia kuin alun perin kuvittelit. Jos niin sanotusti pieleen menneet reissukokemukset kiinnostavat enemmänkin, niin suosittelen lukemaan myös kauhukertomuksiani Islannista.

Ei kommentteja