Päiväretkikohteita Edinburghista

Edinburgh on aivan ihana kaupunki, mutta päiväretki lähettyvillä sijaitsevassa kohteessa voi olla parhaimmassa tapauksessa virkistävää vaihtelua pois pääkaupungin vilskeestä. Toisaalta taas Edinburgh on pulloillaan piilotettuja helmiä, jotka kannattaa lisätä myös to do -listalle.

Tässä postauksessa jaan vinkkejä päiväretkikohteisiin, jotka ovat helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä Edinburghista käsin. Auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä, vaan bussilla tai junalla pääsee kätevästi kiertämään maata. Suurin osa näistä valitsemistani kohteista ei vaadi vaihtoja tai muita kikkailuja, joten riittää, kun hyppää oikeaan junaan ja jää pois oikealla pysäkillä.

North Berwick

päiväretkikohteet_edinburgh_skotlanti

North Berwick on sellainen symppis merenrantakaupunki Skotlannin itärannikolla. Mikään himoshoppailijan paratiisi se ei ole, sillä ostoskeskuksia tai yleisempiä ketjuliikkeitä ei tässä pitäjässä ole, mutta sen sijaan pieniä kahviloita ja ruokapaikkoja sekä erikoisempia liikkeitä on niidenkin edestä. Iso plussa pienille kahviloille, joissa on kiva käydä haukkaamassa vähän evästä.

Parasta antia on omasta mielestäni merenranta ja satama-alue. Toisaalta taas North Berwick Law tarjoaa pienimuotoisen vaelluksen aivan keskustan lähettyvillä. Vaikka itselleni kyseinen paikka oli hieman pettymys, niin kyllä siinä mukavasti jalat vetriää ja hyvällä säällä maisematkin ovat taatusti kivat. Sateen jälkeen reitti voi tosin olla sellaista mutavelliä, että jättäisin suosiolla välistä.

Culross


Culross on yksi lempparikohteistani Skotlannissa. Eniten tässä pienessä kylässä ihastuttaa tunne siitä, että olisi hypännyt ajassa taaksepäin. Paikka on rauhallinen ja aivan erilainen kokemus kuin mitä Edinburgh. Lisäksi Culross on ihanteellinen paikka sellaiselle Outlander-sarjan fanille, joka haluaa vierailla kyseisen ohjelman kuvauslokaatioissa.

Kulkeminen julkisilla kulkuvälineillä Edinburghista onnistuu helposti, vaikka se vaatiikin pientä suunnitelmallisuutta. Oma suositukseni on juna ensin Dunfermlineen ja sieltä bussilla Culrossiin. Yhdensuuntaiseen matkaan kannattaa varata aikatauluista riippuen vajaat pari tuntia.

Linlithgow

linlithgow_päiväretkikohde_edinburgh_skotlanti

Linlithgow tarjoaa mielenkiintoista historiaa, sillä Mary Queen of Scots on syntynyt Linlithgow Palacessa. Palatsin rauniot ovat vaikuttavat vielä tänäkin päivänä, eikä tämä nähtävyys ole niin turistirysä kuin esimerkiksi Edinburgh Castle. Sisäänpääsy on kuuden punnan luokkaa.

Linlithgow sijaitsee näppärästi vain parin pysähdyksen päässä Edinburghin Waverleyn juna-asemalta. Matkaan menee noin parikymmentä minuuttia junalla, joten Linlithgow on tässä mielessä ihanteellinen päiväretkikohde. Kulkeminen onnistuu hyvin jalkaisin, mutta sään salliessa pyörän vuokraaminen ja Linlithgow Lochin ympäristössä kiertely on varteenotettava vaihtoehto.

Dundee

dundee_päiväretkikohde_edinburgh_skotlanti

Dundeessa vierailu on omalla kohdallani rajoittunut toistaiseksi yhteen ainoaan lyhyeen visiittiin, mutta päällimmäisenä kaupungista mieleen jäivät erikoiset hieman sarjakuvamaiset patsaat ympäri kaupunkia. Lisäksi The McManus Dundee's Art Gallery & Museum on vaikuttavan näköinen rakennus, mutta harmi kyllä tiukan aikataulun puitteissa mulla ei ole jakaa omaa kokemusta itse näyttelystä.

Edinburghista matka taittuu kätevästi junalla noin puolessatoista tunnissa. Asema on lähellä keskustaa, joten kaupunkiin pystyy helposti tutustumaan jalkaisin ja bongailla erikoisia patsaita.

Stirling

stirling_päiväretkikohde_skotlanti

Edinburghista on näppärä poiketa myös Stirlingiin, jonka parasta antia ovat Stirling Castle ja The National Wallace Monument. Päiväretkelle sanoisin, että näistä kannattaa valita vain toinen pääkohteeksi, koska muuten tilanne voi helposti olla sellainen, että kiirehtii vain paikasta toiseen. Varsinkin talviaikaan suosittelen tarkistamaan aukioloajat, ettei tule ikäviä yllätyksiä sitten paikan päällä.

Junamatkaan kannattaa varata noin tunteroinen ja asemalta matkaa linnaan on reilu kilometri ylämäkeen. Wallace Monumentille puolestaan kannattaa hypätä bussiin, ellei 3,5 kilometrin kävelymatka houkuttele.

Pyrin valitsemaan kohteita vähän eri puolilta Skotlantia ja nimenomaan sellaisia, joihin on järkevää mennä käymään päiväseltään. Toki maisemia voi ihailla myös ikkunasta, mutta kiva se on tehdä muutakin kuin vain istua koko päivää junassa tai linja-autossa. Jos muuten Edinburghin sijasta olet Glasgowissa, niin katso myös suositukset päiväretkikohteisiin Glasgowista.

Ei kommentteja