3/01/2015

Sinustako medianomi?

"Vinkkejä olisi tarjolla pääsykokeisiin liittyen"
Haluatko kenties opiskelemaan medianomiksi? Ei hätää, niin haluavat tuhannet muutkin suomalaiset mukaan lukien minä, joka ei tiennyt mitä muutakaan opiskelisi enemmän kuin mielellään, kun insinööri ei ollutkaan se unelma. Koska yhteishaku on taas täällä piakkoin aiheuttamassa harmaita hiuksia, ajattelin jakaa teille pari vinkkiä mitenkä tämän mediapainoitteisen alan pääsykokeisiin kannattaisi mahdollisesti oikein valmistua!
mustavalkonaama 1. Yleissivistys. Tätä en voi tarpeeksi painottaa, nippelitietoa sieltä täältä, kuka voitti sen ja sen palkinnon, kuka oli vuoden x ja y ja niin edelleen. Ja ihan oleellista olisi tietää vähintäänkin tämänhetkinen presidentti ja ministerit siihen kaupan päälle, kaikki tällaiset päättäjät, johtajat, mediassa paljon olevat, paina tiukasti mieleesi!

2. Uutiset. En nyt kehottaisi tekemään niin kuin minä tein, kuukauden ajalta teipata uutisartikkeleita aikajanassa makuuhuoneen seinään ylhäältä alas ulkomaat, sitten talous, kotimaa, politiikka taktiikalla, mutta pointtina kuitenkin, seuraa uutisia. Yle Areena on sun uusi paras kaveri, lataa kännykkään Yle uutiset tai vastaava sovellus, seuraa ajankohtaisia aiheita, kiinnitä huomiota uutisten rakenteeseen!
vähänsanomalehtiä 3. Käsitteet kuntoon! Tällaista ihan perussanastoa alaan liittyen, osaat vakuuttavasti heittää argumentaatiota suuntaan jos toiseen, kun käsitteet on suurin piirtein hallussa. Mun ykkönen näiden opetteluun oli mnemosyne, kyllä tällä painui mieleen konvergenssit sun muut sanahirviöt!

4. Tutustu vanhoihin kokeisiin! Saat pientä käsitystä mitä on mahdollisesti luvassa, ei ihan yllätyksenä tule, että oho, tässäkö pitää kirjoittaa muutakin kuin oma nimi. Valmistaudu kuitenkin henkisesti yllätyksiin, kokeet vaihtelevat vuosittain, ehkä tänä vuonna ei kirjoitetakaan esseetä vaan uutinen, niinpä, ole valmiina, ryhmätehtävätkin ovat yksi mahdollisuus.
käsitteetjasillee 5. Tee mahdolliset ennakkotehtävä(t) huolella! Esimerkiksi Turun AMKin pääsykokeisiin ei kutsuta kaikkia, vaan porukkaa karsitaan jo ennakkotehtävävaiheessa melko reippaasti pois, joten siihen kannattaa panostaa, sama juttu Lapin yliopistoon! Ja Joensuussa puolestaan siitä ropisee melko kivasti pisteitä ollen osana haastattelua, joten kannattaa miettiä etukäteen mitenkä tuotoksen mahdollisesti esittelee! Niin ja ole luova toteutuksessa ( ei sillä, että mä askartelin kollaasin kuvastamaan sitä kuinka Mr. Bean oli mun idoli.. )!

6. Ahmi tietoa mahdollisesta pääsykoekirjasta. Lue, tee muistiinpanoja, lue, kertaa vielä kerran jos toisenkin, siitä kysytään ihan varmasti, helppoja pisteitä luvassa eiku. Sama juttu ennakkoaineiston kanssa, lue läpi huolellisesti kerran tai useampaankin otteeseen!
pääsykokeetonkivoja
   Toivottavasti tästä olisi vaikka jollekin teistä medianomiksi haaveilevalle apua! Multa voi toki kysyä lisää, kun nämä pääsykokeet ovat tulleet liiankin tutuiksi parina edellisenä vuonna, opiskelupaikkahan tärppäsi tosiaan viime keväänä journalismin parista Oulusta, jotenka ehkä me siellä sitten nähdään syksyllä! Mutta ei kait mulla muuta, nähdään taas seuraavassa postauksessa! :)

Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

31 kommenttia :

 1. Tää oli tosi kiva postaus vaikken itse olekaan mihinkään hakemassa, niin ihan muutenkin mielenkiintoista luettavaa! :)

  VastaaPoista
 2. tosi hyödyllinen tietopaketti yhteishaussa hakeville (kuten mulle sitten vuoden päästä), kiitos tästä! :) nyt tietää miten valmistautua siihen pelottavimpaan koetukseen elämässä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää on nytkin vähän etuajassa, kun haku alkaa kahden viikon päästä, mutta menköön :''D
   Olepas hyvä, kyllä näillä ohjeilla pääset sisään sitte! ;)

   Poista
 3. Heippa! :) sinne minne haen ei oo pääsykoemateriaalia joten mihin varautua? Amiksessa ei paljoa historiasta tai yhteiskunnalisista asioista opiskeltu.. mitä kysymyksiä nr mahtaa kokeissa kysyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet hakemassa journalismin pariin, tällaiset ajankohtaiset, isot tapahtumat niin maailmalla kuin kotimaassa ovat melko taattuja kysymyksiä! Yleissivistys on myös kova sana, mutta pitkälle pötkii ihan lukemalla/katsomalla uutisia ja tutustumalla sivusilmällä journalistin ohjeisiin! Ja jos pääset katsomaan niitä vanhoja kokeita, niin sieltä löytyy varmaan vähän vihiä tulevasta! :)

   Mutta jos taas olet hakemassa jonnekin graafisempaan puoleen, niin sitten en osaa neuvoa muuten kuin luovuutta tullaan kyllä mittaamaan! Medianomeja on kyllä joka lähtöön, jokaiseen on vähän omanlaiset ne pääsykokeet, mutta hurjasti sulle tsemppiä!! :)

   Poista
  2. Tuonne Joensuuhun haen :) se on ihan perus medianomin tutkinto, johon sisältyy sekä graafista että journalistista puolta. Sattuisitko tietämään, missä noihin vanhoihin pääsykokeisiin pääsisi tutustumaan? Kiitos vastauksestasi :) ja kiitokset tsempeistä, niitä tarvitaan koska pääsykokeet jännittää! :D

   Poista
  3. Oii, mä itte hain toisena vaihtoehtona Joensuuhun vuosina 2013 ja 2014!! Molempina vuosina oli sellainen yksin suoritettava suunnittelutehtävä annettuun aineistoon liittyen ja sitten haastattelu, missä piti kertoa itsestään, miksi haluaa opiskelemaan ja niin edelleen! Ja viime vuonna siinä haastattelussa piti esitellä se ennakkotehtävä. Kannattaa panostaa siihen ennakkotehtävän tekemiseen, koska siitä ropisee niitä pisteitä ja olla reippaana haastattelussa! :)

   Harmi kyllä noita Joensuun vanhoja pääsykokeita ei taideta julkaista netissä, itse en ole löytänyt niitä mistään :/

   Poista
  4. Kiitos vinkeistä :) tuon ennakkotehtävän olen jo tehnyt ja omasta mielestäni sain sen omannäköiseksi ja huolella sen tein. Toivotaan, että koe menisi hyvin ja pääsisin haluamalleni alalle! :) oletko itse muuten tykännyt opiskella tätä alaa?

   Poista
  5. Mä pidän sulle peukut pystyssä!! :)
   Oon suorittanut nyt muutamia kursseja näin itsenäisesti, kun pidin tällaisen extemporevälivuoden, että aloitan opinnot virallisesti vasta nyt syksyllä 2015. Mutta mitä nyt oon tehnyt näitä kursseja ja tutustunut kurssitarjontaan, niin vaikuttaa kyllä lupaavalta ja just mun tyyliseltä! Mulla on ihan laskuri kännykässä, että monta päivää koulun alkuun, kun en malta odottaa! :D

   Poista
  6. Oi, kuulostaa hyvälle! :) tsemppiä sullekkin opiskeluiden alkamiseen, muista myös nauttia kesästä! ��
   Oon itekkin innoissani, mahtavaa että on löytyny tällanen ala missä voi oikeesti opiskella sitä mikä kiinnostaa. Itelleni nää asiat on ollu harrastuksia, ja jos siitä saa luotua ammatin tulevaisuudelle nii mikä oiskaan parempaa :)

   Poista
  7. No sanopa muuta, olisi ihan unelma, kun tästä hommasta saisi sen työn sitten aikanaan!! Ihanaa kesää sullekin ja toivottavasti opiskelupaikka tärppää! :))

   Poista
  8. Tsau! oliks tonne joensuun pääsykokeisii minkälaisii noi tehtävät, mitä niissä kysyttiin ja mitä piti tehdä? Entä mitä haastattelussa odotettiin kerrottavan. Oliko pääsykoe siusta vaikea?

   Poista
  9. Aikaisempina vuosina on ollut sellainen suunnittelutehtävä annettuun tehtävänantoon liittyen, mutta mitään sellaista varsinaista kirjallista osuutta ei ole ollut. Haastattelussa piti kertoa kuka olet, mitä harrastat, miksi haet opiskelemaan/mitä annettavaa sulla olisi kyseiselle alalle jne, tällaista ihan perustietoa! Viime vuonna siinä piti myös esitellä ennakkotehtävä ennen varsinaista haastattelua ja jos en ihan väärin muista, niin se piti vasta siellä palauttaa, joten tätä tuskin on tänä vuonna :D

   Ei ollut musta vaikea, ainakaan viime vuonna, kun sinne tosissaan hain! Sellaiset pisteet tuli, että heittämällä olisin sisälle päässyt, jos en olisi päässyt ensimmäiseen vaihtoehtooni! :D Reippaalla mielellä haastattelussa pääsee pitkälle ja suunnittelutehtävässä vain käyttää luovuuttaan, eikä hätiköiden hoida toteutusta, niin hyvin se menee! Tsemppiä pääsykokeisiin!! :)

   Poista
  10. Oliks tossa suunnittelutehtävässä kauan aikaa tehä? :) mie oon hidas kirjottaa.. oliko tuossa haastattelussa monta haastattelijaa, eniten se jänskättää ku en oo mikää paras tuollasis tilanteissa :) kiitti tsempeistä

   Poista
  11. Suunnittelutehtävää oli aikaa tehdä sen koko kokeen ajan, sä käyt siinä välissä haastattelussa ja meet sitten jatkamaan takaisin jatkamaan sitä, että aikaa sen tekemiseen kyllä on varattu! Ei tullut kiire mulle, vaan paremminkin lähdin "etuajassa" jo pois :D

   Siinä oli kaks haastattelijaa! Et ole ainut, mua jännitti kans ihan hulluna nimenomaan se haastattelu, mutta kyllä sä selviät siitä!! :)

   Poista
  12. Kiitti vastauksista! :) kiva että joku osaa kertoa ku on ite käyny valintakokeessa. Tuo valintakoe on kuulemma nyt koko päivän (8-17) eli varmaan jotai taukoja :) vähäsen varmaa valintakoe muuttunu mut perusidea varmasti sama. Ja pitäähä sit jännittää, siit tietää et se on itelle tärkee asia :)

   Poista
  13. Eipä mitään, kiva vain jos näistä vastauksista on ollut jotain apua! :)
   Aa, mä en muista ollenkaan, että monesta moneen se silloin oli, mutta syömässä sai ainakin käydä siinä välissä.. Eri kiva, jos siinä on nyt enemmän aikaa, niin voi käydä tuulettamassa ajatuksia siinä välissä! Joo voi olla, että se on vähän muuttunu viime vuodesta! :)

   Poista
 4. Oliko tossa Joensuun suunnittelutehtävässä mikä aiheena? :) tai mitä siinä kysyttiin?
  Entä kiinnittääkö ne paljon huomiota kielioppiin? Oon amispohjalla hakemassa ja vähä jännittää onko itellä rahkeita päästä pääsykokeesta sisään.. kiitti jos näät tän ja vastaat :) ainii ja piti viel kysyy et oliko paljon porukkaa sillo pääsykokeissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Pahoittelut, kun en huomannut tätä aikaisemmin, mutta toivottavasti tästä vastauksestani on silti apua!! :)

   Mulle tuli ihan totaalinen blackout, kun aloin miettii, että mikä siinä oli aiheena viime vuonna! Sellainen muistikuva on, että jotain ympäristöön liittyvää se taisi olla.. Mutta ainakin kaksi vuotta sitten piti suunnitella kokkaus tv-sarja nuorille! Mitään esseetä meidän ei siis tarvinnut kirjoittaa tuolloin, eikä siinä mun mielestä vaadittu mitään sellaista tietoa, jonka olisi lukiosta vain saanut, joten hyvinkin sulla on rahkeita! :)

   Ne pitää pääsykokeet kahtena päivänä, joista toiseen sut kutsutaan, joten porukkaa riittää kyllä! Hirrrmuisesti tsemppiä sulle ja toivottavasti pääset sisään!! :)

   Poista
  2. Moikka! :) kiitos vastauksesta. Kiva kuulla joltakin vähän tietoa kuka on käynyt tässä pääsykokeessa, netistä ku ei joensuun medianomin tehtävistä ennakkotietoa paljoakaan saa..
   Oliko tuon kokkiohjelman suunnittelu kirjoittamista/ piirtämistä? :)
   Aika laaja aiheinen tehtävä varmaan siellä nytkin on ja toivotaan että osaisin erottua joukosta :) kiitti tsempeistä!

   Poista
  3. No sanopa muuta! Mulla ei ollut ketään silloin keltä kysyä, kun netistäkään ei ollut apua, niin olin kyllä ihan pallo hukassa, että mitä siellä kokeessa oikein on! :D

   Se oli sellainen "posterin" teko, että sai piirtää ja kirjoitella mielensä mukaan, aika vapaamuotoinen toteutus! :)

   Poista
  4. Okei :) varmaa hieman samantyyppinen kuin tuo ennakkotehtävä! No, pianhan sen näkee :)

   Poista
 5. Oliko tuossa haastattelussa puhuttava paljon, kyseleekö ne vai pitääkö ite osaa kertoo pitemmin? :) uskotko tai arveletko et mite erotuit joukosta ja ne valitsi just sut sinne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tarkoitatkohan nyt Joensuun medianomin pääsykokeita vai jonkun muun? :s No Joensuussa ainakin niillä oli valmis lippulappunen, jossa oli ihan peruskysymyksiä ( kuka sä oot jne ), minkä lisäksi ne kyseli kaikkea lisätietoa sen mukaan mitä kerroit! Ja ne siinä tekee samalla muistiinpanoja, mutta kyllä siinä itse ääneen hyvin pääsee! ja itse joutuu selittämään.

   Apua, meille tuli niin hyvä keskustelu siitä kuinka opiskelin silloin peli-insinööriksi, mutta sen koodaamisen sijaan haluaisin keskittyä luovempaan alaan eli se koulu olisi tarjonnut mulle oikean väylän siihen! Ja siinä piti silloin esitellä se ennakkotehtävä, niin se meni omasta mielestäni ihan hyvin, eikä mua jännittänyt enää, kun pääsykokeissa oli tullut rampattua ympäri Suomea jo siinä vaiheessa :D

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Juuri tuota Joensuuta tarkoitin, unohdin mainita..
   Hyviä vinkkejä tästä sain, kiitos :)

   Poista
  3. Noniin hyvä! Tsemppiä pääsykokeisiin!! :))

   Poista
 6. Saitteko monen viikon päästä kokeesta tietää tulokset joensuussa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulokset tuli 1.7 heti aamu kahdeksalta nettiin! :)

   Poista
 7. Moi! :) Voisitko kertoa, minkälaiset kysymykset olivat sinulle ensimmäisissä pääsykokeissa "kompastuskiviä"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kevään uutisiin ja yleissivistykseen liittyvät!

   Poista