1/13/2016

Studiovalot - kyllä vai ei?

Ajattelin tähän väliin jakaa vähän omia kokemuksiani studiovaloista. Onko ollut millaista hyötyä, miinuksia, ihan tällaista peruskauraa ja lopuksi vähän vertailua kuvien ottamisesta ilman studiovaloja ja niiden kanssa. Mitään varsinaista studiota ei tosiaan ole taustakankaineen sun muineen, lähinnä valokuvausta ja videoiden kuvaamista silmällä pitäen ostin harrastusmielessä. Sisällä, kun tahtoo olla niin huono valaistus.

Tämä ei ole siis mikään kaiken kattava opas, enkä ole näiden suhteen ammattilainen, mutta toivottavasti tästä olisi kuitenkin pientä apua jollekin joka on vaikka harkinnut lisävalaistuksen hankkimista. Eiköhän aloiteta!

IMG_1103.jpg

BASIC

Mulla on käytössä kaksi 90x60 cm softboksia, mitkä tilasin ebaystä vähän reilulla satasella, kun punnat muuntaa euroiksi. Suomessa halvimpien studiovalojen hinnat taitavat pomppia kahdensadan paremmalla puolen.

Näitähän löytyy vaikka minkä kokoisia ja näköisiä. On esimerkiksi yhden, neljän, viiden lampun versioita, isompaa ja pienempää. Mulla näissä on viisi päivänvalolamppua per softboksi, jokaiselle löytyy oma virtakatkaisin, jotenka valotehoa voi hyvin säädellä tarpeen mukaan, kätsyä.

Valotehoa kannattaa pitää silmällä, toisissa valo riittää vain vähän matkan päähän, kun toisissa parhaimmillaan isommankin huoneen saa valaistua. Ja toisissa malleissa on erilliset katkaisimet ja toisissa ei - näin esimerkiksi.

IMG_1100.jpg

+/-

Ehdottomasti plussaa studiovaloissa on ollut, ettei päivänvalon puute ole enää ongelma. Periaatteessa valokuvaus ja videon kuvaaminen onnistuu vaikka keskellä yötä. Ei tarvitse repiä hiuksia siitä, että kun kotia ehtii koulusta/töistä on pimeää.

Ehkä isoin ongelma näiden kanssa, minkä olen tähän mennessä kohdannut, on näiden koko. Eivät mahdu oikein järkevästi minnekään silloin, kun ei tarvitsisi. Tuli näille "kätevä" säilytyspussi, mutta en minä ainakaan jaksa harva se päivä purkaa ja kasata kasaan.

Eikä näitä ihan tuosta vain roudata mukana paikasta a paikkaan b.

Ja välillä on melkoista säätämistä, että mihinkäs suuntaan sitä valot kohdistaisi, varsinkin näin aluksi.

Hintahan studiovaloissa hyppii sadoista euroista jopa tuhansiin, eivät tosissaan ole ilmaisia. Ja niinhän sitä sanotaankin, ettei halvalla hyvää saa ja esimerkiksi näistä omista voisin sanoa sellaisen miinuksen, että jalakset ovat melko huterat höskän kokoon nähden.

VERTAILUA

Otin havainnollistaviksi kuviksi kolme kuvaa samoilla kameran asetuksilla f/4.5, ISO 400, 1/80. Ensimmäisessä kokonaan ilman studiovaloja, toisessa toinen valoista on vain käytössä ja kolmannessa kaikki tehot käytössä. Ero on aika huikea.

IMG_1117.jpg

Ylläoleva kuva ei ole kovin miellyttävä, eikä tuosta pahemmin saa selvää. Edes photoshop ei taida pelastaa tuota.. Tosin ISO-arvoa nostamalla tästä olisi saanut valoisamman (ja samalla rakeisemman..), eikä tuo 4.5 aukko ole kovin sisätilaystävällinen muutenkaan.. Yleensä mä käytänkin objektiivina joko 1.8 aukkoista 50mm tai 35mm, josta löytyy 2.0 aukko.

IMG_1108.jpg

Yhdellä studiovalolla saa jo melko huiman eron ensimmäiseen verrattuna. Haasteellista aluksi on valojen kohdistaminen ja heijastaminen. Saa taivutettua kattoon, lattiaan, korkeutta säädettyä, siirtäiskö hitusen vasemmalle/oikelle/eteen/taakse. Esimerkiksi tämä video on kuvattu yhdellä studiovalolla, oli muuten haasteellista kohdistaa kivasti ilman jyrkkiä varjoja. Kuvassa valo on suunnattu vasemmalta puolelta, hiukan katosta heijastaen.

IMG_1110.jpg

Ja bamn, kaikki mitä laitteesta saa irti, mennään jo liiallisuuksiin, mutta kyllä näillä melkoisen valaistuksen saa aikaiseksi. Valot on suunnattu oikealta ja vasemmalta puolelta, toinen katon kautta. Silmälasien kanssa mulla on ollut ongelmia heijastumien suhteen, en ole vielä perehtynyt asiaan auttaisiko jonkinmoinen suodin linssissä asiaan vaiko ei.

YHTEENVETO

Loppusuoralla ollaan eli suosittelisinko studiovaloja? Kyllä ja ei. Näin bloggauksen kannalta ovat kätevät kuin mitkä, ei tartte kelloa katella ja kirota kuinka taas ehti luonnonvalo loppua. Mutta toisaalta kannattaa miettiä onko valmis kahtelemaan näitä nurkissa pyörimässä ja riittäisikö jonkinmoinen halvempi valoviritelmävaihtoehto.

Mikäli studiovalot päätyvät ostoslistalle jossain vaiheessa, vertaile. Hinnoissa on isoja eroja ja kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen valot tulevat vaadittavia ominaisuuksia puntaroidessa.

Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti